Forum Je¼dzieckie :]
Ma¶ci podstawowe
Wyró¿niamy trzy:
- kar±
- gniad±
- kasztanowat±
A w ich obrêbie ró¿ne odcienie.
Spotka³±m siê te¿ z sugesti±, ¿e powinno siê rozró¿niaæ tylko dwie ma¶ci podstawowe - kar± i kasztanowat± poniewa¿ gniada jest ich form± po¶redni±.
Gniadych i kasztanów bêdzie trochê wiêc tu tylko opiszê ma¶c kar±.
Ma¶æ kara
Kiedy¶ wyró¿nia³o siê w jej obrêbie odcienie krucza u koni z po³yskiem, rodz±cych siê smoli¶cie czarnymi, w lato nie p³owiej±cymi, oraz wronia u koni bez po³ysku, popielatych, w lato p³owiej±cych do stanu, gdzie mo¿na wyró¿niæ ciemniejsze nogi. Konie takie jako ¼rebiêta rodz± siê popielato-szare.
Istnieje sugestia, ¿e niektóre konie w obrêbie ma¶ci wroniej nie s± w rzeczywisto¶ci kare a ciemnogniade lub kare-kasztany - bardzo ciemne. Dlatego w niektórych przypadkach z dwóch karych koni wychodzi gniady co w rzeczywisto¶ci nie moze mieæ miejsca jak u skojarzeniu dwóch kasztanów.
Ma¶æ kasztanowata
wyró¿nia siê tym, ¿e brak jest w³osów czarnych w e w³osiu czy sier¶ci (wy³±czaj±c oczywi¶cie pojedyñcze sztuki). Konie kasztanowate nie maj± ciemnych nóg, s± one w kolorze tu³owia b±d¼ nawet ja¶niejsze. Barwa sier¶ci - ruda, czerwona, br±zowa w ró¿nych odcieniach. W³osie w kolorze sier¶ci b±d¼ ja¶niejsze, rzadko kiedy ciemniejsze ale siê zdarza, jednak nigdy czarne a przynajmniej w ca³o¶ci.
Odcienie:
jasnokasztanowata - ¿ó³toruda sier¶æ, czasem w kolorze wypieczonej bu³eczki, ja¶niejsze podpalania te¿ siê zdarzaj±, w³osie s³omiane, prawie bia³e.
kasztanowata - sier¶æ i w³osie w tym samym mniej wiêcej odcieniu rudym, czerwonorudym.
kasztanowata z jasnym w³osiem - koñ rudy, podobnej barwy sier¶ci jak kasztanowaty ale w³osie s³omiane.
ciemnokasztanowata - sier¶æ ciemnobr±zowa, czekoladowa, w³osie w podobnym odcieniu co sier¶æ, pojedyñcze w³osy czarne we w³osiu.
tzw. w±trobiany kasztan
brudnokasztanowata - ciemnobr±zowa siersæ z jasnym w³osiem dochodz±cym do koloru s³omianego.
Odcienia z³otokasztanowatego jako osobny nie wyró¿nia siê obecnie, jest on zaliczony do ma¶ci kasztanowatej.
Dodam drugiego dla wieloznaczno¶ci tej odmastki:
Co ciekawe, w USA konie brudnokasztanowate s± zaliczane w równym stopniu do innej odmiany ma¶ci - srebrnej. U nas mo¿na powiedzieæ podobnie tylko w drug± stronê - wszystkie srebrne sa brane za brudne kasztany. A wszystko dlatego, ¿e czasem ciê¿ko okresliæ prawid³ow± ma¶æ ( a czasami to wynik lenistwa, ³atwizny b±d¼ starych stereotypów).
Ma¶æ gniada
Sier¶æ barwy brunatnej, a w³osy w grzywie i ogonie czarne, przy czym koñczyny zazwyczaj do nadgarstków i stawów skokowych s± czarne lub czarnobrunatne. W ogonie lub grzywie oprócz czarnego w³osia mog± pojawiæ siê równie¿ w³osy ciemnobrunatne, rude, jasnobr±zowe czy szarobia³e. Konie ma¶ci gniadej w zale¿no¶ci od pory roku zmieniaj± nieznacznie kolor sier¶ci - latem oczywi¶cie na ja¶niejszy.
Odcienie :
jasnogniada - jasnobrunatno¿ó³tawa sier¶æ (mo¿e byæ ja¶niejsza na brzuchu, w pachwinach i koñczynach) i nieznaczne, nisko siêgaj±ce podpalenie;
gniada - sier¶æ czerwonobrunatna lub wi¶niowa, na koñczynach czarna;
ciemnogniady - sier¶æ ciemnobrunatna z du¿± ilo¶ci± czarnych w³osów, koñczyny ca³e czarne;
skarogniady - niemal czarny, z daleka przypomina karego, jednak po dok³adniejszym przyjrzeniu siê zobaczymy czerwonobrunatne lub ¿ó³tawe przeja¶nienia na nozdrzach, w pachwinach, na brzuchu i po wewnêtrzej stronie koñczyn.
Czasami wyró¿nia siê ma¶æ br±zow±, czyli cos pomiêdzy odcieniem ciemno- i skarogniadym. Obserwujemy wtedy du¿± ilo¶æ czarnych w³osów g³ównie na grzbiecie, ³opatkach i zadzie.
Bywa i tak, ¿e gniade konie maj± s³omiane lub siwe w³osie, g³ównie w grzywie. Jest to bardzo rzadkie zjawisko.